Συνεργασία Κοινωνικού Ωδείου με τον Κοινωνικό Χώρο Ιστό

 

Τα τελευταία χρόνια κάτω από συνθήκες συνεχούς εξαθλίωσης της ζωής μας και  κατάρρευσης του, όποιου, κοινωνικού κράτους, αντανακλαστικά η ίδια η κοινωνία δημιουργεί κοινωνικές αντιδομές, με σκοπό την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την αντίσταση και τη διεκδίκηση.

Δίκτυα Αλληλεγγύης, Κοινωνικά Δίκτυα, συλλογικότητες, κινήματα πολιτών, δημιουργούνται από τα κάτω, λειτουργούν με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, της αυτοδιαχείρισης, της αυτοοργάνωσης, της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας, ανοίγοντας το δρόμο για άλλες μορφές κοινωνικής οργάνωσης και αγώνα.

Σ’ αυτό το δρόμο «συναντήθηκαν» ο Ιστός και το Κοινωνικό Ωδείο.

Ο Ιστός, ελεύθερος κοινωνικός χώρος αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι είναι ένα κοινωνικό δίκτυο ενεργών πολιτών, που αναπτύσσουν δράσεις και συνεργάζονται επάνω στις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της ισότητας και της ισονομίας, της αυτοευθύνης και της συλλογικής ευθύνης, της δημοκρατίας, της οικολογίας, της «κοινωνικής οικονομίας», της αυτοδιαχείρισης, της αυτοοργάνωσης και της αυτάρκειας, με σκοπό τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη συνεχή υπεράσπιση και διεκδίκηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Διεκδικούμε από το κράτος, δεν το υποκαθιστούμε, και παράλληλα συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας, με την προσφορά μας και με αλληλοβοήθεια, στη στήριξη όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, καταγωγής ή θρησκείας. Ο Ιστός «γεννήθηκε» το Δεκέμβριο του 2011 και από τον Ιανουάριο του 2012 κατέλαβε και επαναχρησιμοποιεί το εγκαταλελειμμένο, μέχρι τότε, ιστορικό κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου στο Χαϊδάρι. Σ’ αυτό το χώρο πραγματοποιείται ένα μεγάλο μέρος των δράσεων του: αλληλέγγυες δράσεις στήριξης ευπαθών ομάδων, υποστηρικτικά μαθήματα σε μαθητές, εικαστικά-μουσικά εργαστήρια παιδιών-ενηλίκων, ανταλλακτικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικό καφενείο, πρακτικά εργαστήρια αυτοδιαχείρισης-αυτάρκειας, παντοπωλείο χωρίς μεσάζοντες, εκθέσεις-προβολές-συζητήσεις, δράσεις άλλων συλλογικοτήτων… 

Στο Κοινωνικό Ωδείο είναι οι άνθρωποι… είμαστε εθελοντές, καθηγητές μουσικής και όχι μόνο. Μια ομάδα πολιτών που μοιράζεται την αγάπη για τη μουσική και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό στόχο. Να μεταδώσουμε αφιλοκερδώς την τέχνη μας σε όσους δεν έχουν τα χρήματα να την σπουδάσουν. Να αποδείξουμε ότι δε μας λυγίζει η κρίση, ότι η ανθρώπινη αξία δεν μετριέται σε κανένα νόμισμα. Να επαναφέρουμε στο επίκεντρο την επιθυμία για μάθηση και την προσφορά. Το Κοινωνικό Ωδείο, λοιπόν, είναι οι άνθρωποι του και λειτουργεί με άξονα την συνεργασία και την συλλογική ευθύνη. Οι αποφάσεις μας είναι το αποτέλεσμα γενικών συνελεύσεων στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές ή οι γονείς τους ως ισάξιοι φορείς του μηνύματος του Κοινωνικού Ωδείου, αρωγοί στην προσπάθεια του. Μέσω του Κοινωνικού Ωδείου θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την μουσική παιδεία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι υπαναχωρούμε από το πάγιο και διακαές αίτημα μας για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία για όλους. Με ίσες ευκαιρίες για κάθε μαθητή, με ερεθίσματα προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής. Είναι η άρνηση του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες που μας σπρώχνει στην ανάγκη της ίδρυσης του Κοινωνικού Ωδείου.

Ο Ιστός και το Κοινωνικό Ωδείο, πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και της συνεργασίας, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Από τον Οκτώβριο, ο χώρος του Ιστού θα φιλοξενήσει τις μουσικές και τους ανθρώπους του Κοινωνικού Ωδείου. Από τον Οκτώβριο μέρος των μουσικών μαθημάτων του Κοινωνικού Ωδείου θα γίνονται στο χώρο του Ιστού, Κουμουνδούρου 5 και Νικομηδείας (ιστορικό Παλαιό Δημαρχείο) Χαϊδάρι.

Ιστός, ελεύθερος χώρος αλληλεγγύης: http://istosxaidari.wordpress.com/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου